sobota 26. januára 2013

Cvičenie doma


Cvičenie vo fitness centre má veľa výhod, máte tam veľa strojov, veľa možností, je tam odborník ktorý vám v prípade zlej techniky poradí (väčšinou), je tam dobrá atmosféra, hudba, je tam veľa okukávačov korý na vás môžu čučať pri ulievaní sa :D Ale na rovinu, fitko má aj svoje nevýhody. V niektorých menších fitness centrách býva stroj, ktorý sa práve chystáte používať obsadený alebo ešte horšie, mimo prevádzky. Ste v blízkosti ostatných ľudí, ktorí sú spotení, funia a ešte sa občas naparujú pred zrkadlom. Ja mám s fitness centrom do ktorého chodím veľmi dobré skúsenosti, ale predsa len, objavila som aj kúzlo cvičenia doma.


Aké sú vlastne výhody cvičenia doma?
- Môžete si pustiť akú hudbu chcete, nemusíte nosiť MP3, Ipody a hlavne sluchátka
- Môžete cvičiť za každého počasia, v lete môžete cvičiť vonku
- Môžete cvičiť kedy chcete a ako dlho chcete
- Nikto vás pri tom nebude sledovať, smiať sa vám a nebudete musieť vyzerať perfektne
- Nikto pri vás nefuní, nesmrdí, nezaberá váš priestor
- Je to v pohodlí domova, nikam nemusíte ísť


Ako mám cvičiť doma?
Je veľmi dôležité, aby ste sa k cvičeniu vôbec "dokopali" - ak vám toto robí problém, v budúcnosti by ste to mohli flákať. Chce to motiváciu, odhodlanie a cieľ! Musíte milovať to čo robíte, inak to nikdy nebude perfektné. Ak ste zvládli psychickú stránku a ste pripravený a odhodlaný pokračovať, musíte si určit miesto a vytvoriť dostatok priestoru. Ja väčšinou cvičím v izbe, mám posteľ na kolieskach takže si ju iba odtlačím do kúta a mám miesto skoro ako telocvičňa. Ak nemáte vo svojej izbe dostatok miesta, skúste v obývačke, prípadne inej izbe. Určite sa niečo nájde, hlavne sa nevyhovárajte. Na cvičenie nepotrebujete 10m štvorcových :) Ďalšou potrebnou vecou je vhodné oblečenie, tenisky a voda. Myslíte si snáď, že budete cvičiť v rifliach a tričku? Nie. Je to celkom jednoduché, nejaké pohodlné športové teplánky, legíny alebo kraťasy, k tomu tričko, fľaša vody do ruky a je hotovo. Nikto nehovorí že musíme vyzerať ako z letáku na športové oblečenie od Nike, musíme salen cítiť pohodlne. Neodmysliteľnou časťou sú tenisky. Cvičenie bez topánok je veľká chyba, toto nikdy neskúšajte! Za zničené kĺby nám to nestojí. Ďalším krokom je výber toho čo budeme cvičiť a potrebné pomôcky

Čo môžeme doma cvičiť? (inšpirácia)
- Zuzka Light (zuzkalight.com)
- Cassey Ho (blogilates.com)
- Jillian Michaels (jej fitness programy môžete stiahnuť na ulozto alebo zakúpiť na dvd - jillianmichaels.com)
- Bob harper (jeho fitness videá môžete stiahnuť na ulozto alebo zakúpiť ako dvd - bobharper.com)
- Insanity, P90x (programy môžete stiahnuť na ulozto alebo zakúpit, viac info na beachbody.com)
- Môžete cvičiť podľa rôznych DVD fitness programov
- Môžete si zostavovať vlastné workouty a inšpirovať sa napríklad rôznymi stránkami

Aké pomôcky na cvičenie potrebujeme? Výjde to draho?
Je to individuálne, záleží na cvičení, ktoré si vyberieme. Ja doma veľa pomôcok nemám, ale zatiaľ si vystačím. Mám iba činky, švihadlo, podložku, fitloptu, hula-hop a bežiaci pás. Doma nepotrebujeme mať fitness centrum :) 

Ako nahradiť rôzne pomôcky?
Na internete je veľa vychytávok, napríklad:
- činky môžeme nahradiť napustenými fľašami s vodou
- švihadlo môžeme nahradiť špagátom
- kettlebell môžeme nahradiť malým sudom piva

Je toho ešte oveľa viac, stačí sa len porozhliadnuť po tom, čo hľadáme. Ak máme splnené všetky tieto body, stačí si zapnúť obľúbený playlist pesničiek a môžeme začať :) Toto bola úvodná časť k cvičeniu doma, časom sem možno pribudnú ďalšie typy, workouty a nápady ako cvičiť. A ešte niečo na záver, čo vy a cvičenie doma? :)

12 komentárov:

  1. playlist je nejdůležitější! :)
    miluju domácí cvičení

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Doma cvičím moc ráda a myslím, že ještě dlouho budu :D Zatím se necítím na to, abych se mohla "vystavovat" ve fitku.
    Malý sud piva mě pobavil :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já bych cvičení doma neměnila, je to to nejlepší :) Nemusíš platit za vstupy, vypadat sexy ikdyž z tebe leje jak z... něčeho :D můžeš cvičit jak dlouho chceš a podobně :D Jen mi chybí vyšší váhy, chtěla bych zvedat takové ty hodně těžké činky :D Holt budu muset v dospělosti hodně vydělávat, abych si postavila i soukromou posilovnu :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som jeden čas cvičila doma, teraz to však fitko istí a popravde, neviem si predstaviť, že by som sa opäť vrátila k cvičeniu doma. Pre mňa je fitko to práve. Tí spotení ľudia tam, ktorí mi proste dávajú pocit, že makám a nie som pri tom sama, kto drie.. tá atmosféra tam mi vyhovuje úplne. Síce som spočiatku musela prekonávať samú seba, aby som tam išla a nehanbila sa, pretože som si myslela, že sa budú pozerať - bol to omyl. Nikto si ma tam nevšíma - aspoň nie na dlho. :-) A k tomu, mám tam dokonalé váhy, ktoré môžem neustále meniť podľa potreby.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jedině doma, pěkně sama, překonávat svoje dosavadní úspěchy, skákat výš a výš, přidávat při zwowu..to miluju a to mě naplňuje. Někdy mi to nevěří..já mám ale jasno, chci v tom pokračovat.
    Krásný článek, opravdu se ti povedl a souhlasím s tebou ve všem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Opět povedený článek :) Taky mě pobavila náhrada kettlebellu :D Já jsem teda do fitka zatím nepáchla, ale jednou k tomu snad dojde. Ovšem moje domácí tělocvična se stále rozrůstá :D Začínala jsem posilováním s flaškama (ze kterých na mě neustále kapala voda :D) a místo karimatky deka. Teď mám činky kilovky, dvoukilovky, dva kettlebelly (4 a 6kg) a konečně i tu karimatku (mrcha byl ve sklepě :D). Dokonce se i změnilo mě oblečení, už vypadám víc jak sportovec (sice je to jenom doma, ale ten pocit, že ano) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mě rozesmálo, jak píšeš, že nemusíš mít doma fitko a přitom máš takových věcí :D
    Cvičení doma mi vyhovuje. Jako student nemám tolik pěnez, abych mohla chodit do posilovny a doma mě to navíc baví víc. Stejně většinu času dělám HIIT, na který skoro nic nepotřebuju!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já teď v posilovně nebyla hrozně dlouho, nechce se mi tam k těm lidem. :D Radši si jedu doma podle nějakých videí a jsem spokojená. :P

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Super článok a plne súhlasím s autorom!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. hudbaa je #1 numero unooo pri cvičení.. Ale občas cvičím aj so štuplami do uší a som v klídku :D

    OdpovedaťOdstrániť