sobota 5. januára 2013

Je len na vás, ako sa rozhodnete


V dnešnom článku by som vám chcela priblížiť svoj názor na zdravý životný štýl a jeho výhody. Nepíšem to len tak, aby som tu zaplácla akési miesto a aby som tu mudrovala. Je to len môj názor, naozaj mám s týmto niekoľkoročné skúsenosti (aj keď skúseností a vedomostí neni nikdy dosť). Kedysi som sa stravovala dosť nezdravo, mala som rada sladkosti, čokolády ale nepreháňala som to a príliš som sa nehýbala (okrem tréningov), veľmi rada som pila sladké vody a cocacolu a keď to nebolo po ruke, tak som radšej nepila nič. Ja a voda? To bolo veľmi vzdialené. Stravovala som sa celkom pravidelne, ale mlsanie u telky som tiež v tej dobe praktikovala. Prešiel nejaký čas a ja som začala študovať rôzne články o zdravom stravovaní a diétach  v dámskych magazínoch a myslela som si, že keď sa toho budem striktne držať tak budem nielen chudá, ale aj zdravá. Teraz už viem, že to bola obrovská chyba. Diéty síce môžu na nejaký čas zabrať, ale pri nedostatočnom príjme strácame svaly a vodu, nie tuk. A keď sa vrátime k pôvodnej strave, naberieme to naspäť v podobe tuku, takže na záver budeme mať ešte viac tuku ako pred diétou. Diéta však môže skĺznuť aj do opačného extrému - porucha príjmu potravy. O tom tu príliš nechcem písať, ale napíšem jedno, je to to najhoršie čo vás môže stretnúť a zničí to úplne všetko. Neni to o tom, že by anorektičky alebo bulimičky boli hlúpe, ja som tiež vedela že robím totálnu somarinu a že sa hrozne ničím, ale nevedela som to stopnúť. Tiež sa po diétach môžete začať nekontrolovateľne prejedať, to píšem tiež z vlastnej skúsenosti, je veľmi ťažké potom prestať. Takže dúfam že som vás od držania diéty (či už je to mliečna, ovocná, ryžová, tukožrútska alebo dokonca hladovka) odradila. Diéty nedržte, nepomôže to.

A teraz by som sa chcela dostať k výhodám zdravého životného štýlu. Veľa ľudí z okolia (určite to veľa z vás pozná) to odsudzuje, myslia si že človek ktorý sa takto stravuje je určite hladný, musí si všetko odopierať a nesmierne trpí, že si nemôže dať ten "strašne dobrý" snickers alebo "dokonalý" hambáč z Mc Donaldu. Stretávam sa aj s tým, že mi ľudia hovoria že moje jedlo skôr pripomína kašičky pre novorodencov alebo niečo, čo už predtým niekto jedol. Na to som si už dávno zvykla, len sa pousmejem a kašlem na to. Nebudem predsa každému vysvetlovať že nedržím žiadnu diétu, ale že som sa zmenila, veľa ľudí to aj tak nepochopí. Tak ako niekto nepotrebuje k životu ovsenné vločky, kuskus (prípadne to nikdy nejedol) tak ja zase nepotrebujem jesť fastfoody, polotovary a iné chemické "dobroty". A či mi to chýba? Úprimne, verte či nie, vôbec mi to nechýba. Za ten čas som si našla veľa potravín ktoré milujem a sú zdravé, vôbec nemám chuť sa dojedať alebo mlsať pred spaním. A nemám ani šancu byť hladná, pretože jem pravidelne. Kedysi dávno som závidela kamarátkam, ktoré boli chudé ako špáratka a tlačili do seba jednu čokoládu za druhou a hovorila som si, že by som dala všetko za to, byť ako oni, napchávať sa a nepribrať. Ale aj keď sú chudé, čo ich zdravie? Určite neni zdravé jesť veľa rafinovaného cukru v kombinácii so stuženým tukom. Nehrozí im cukrovka? Alebo srdečné ochorenia? Nejde len o to ako vyzeráme, ale hlavne ide o zdravie.

K zdravému životnému štýlu okrem zdravého a nutrične vyváženého jedla patrí dostatok pohybu a spánok. Čo si budeme hovoriť, ja veľmi rada spím, takže to mi nerobí žiadny problém :D A pohyb? Ten milujem. Vôbec to neni tak ako si veľa ľudí myslí, že cvičíme len preto aby sme schudli/nabrali svaly alebo spevnili postavu. Aspoň ja to robím kvôli tomu, že ma to naozaj baví a vždy sa na to teším. Okrem tréningov (tenis) nemám nič dané pevne a vždy cvičím to, na čo mám chuť a čo si myslím že zvládne telo. Niekedy mám chuť ísť do fitka, niekedy cvičiť podľa seba (proste zapnúť hudbu na plné pecky, činky do ruky a ide to samo :D), niekedy si dám ZWOW (priznávam, to ma zabíja), niekedy Jillian a v poslednej dobe som prišla na chuť aj Cassey Ho z Blogilates :) Samozrejme nesmie chýbať ani pohyb vonku na vzduchu. Rada sa prekonávam a ešte radšej vidím výsledky! Ale nesmie sa to ani preháňať, je dobré dať si aspoň 1 deň v týždni ako "day off", teda bez cvičenia. Regenerácia svalov je dôležitá!

Dúfam že som vás príliš nenudila, namiesto toho, aby som tu napísala niečo poučné som sa tu zase rozkecala hlavne o sebe. Chcem len upozorniť, niesom odborník ani vševed, je to len môj názor, ak máte iné názory tak kľudne píšte do komentárov, môžeme diskutovať :D A na záver ešte niečo, čoho sa držím aj ja.

Ak si dáte cieľ, držte sa ho. Každý pád vás posilní a každú prekážku dokážete prekonať. Boli tu, sú tu a vždy budú ľudia ktorí vás od toho budú chcieť odradiť, budú vám závidieť alebo sa vám vysmievať. Ale nenechajte sa odradiť, vaše činy a výsledky budú hovoriť za všetko. 

9 komentárov:

  1. S týmto článkom dokonale súhlasím. Vystihla si pravú podstatu toho, o čom zdravý životný štýl je. A osobne si myslím, že postupne ľudia, ktorí si o zdravom životnom štýle myslia zlé veci a vedia o ňom houby, ubúdajú. Z okolia si všímam, že väčšina spadla do sietí zdravého životného štýlu a teší ma to. Je to konečne príjemná zmena. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já tě poznala hned po prvním článku!.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sakra :D To akože ako? :D

      Odstrániť
    2. Asi instinkt :D už sem ti to chtěla psát včera, ale pak sem si už nevzpomněla..
      A kokinka - to fakt nikdo nezná? :D prostě sladkosti. U nás tomu tak říkají malé děti :D

      Odstrániť
    3. Taky sladkostem říkáme kokinka! :D To dřív u nás bylo slyšet pořád "tati nemáš nějaké kokinkoo?" :D

      Odstrániť
  3. Určitě budu ráda, když se spřátelíme. =) V srdci doufám, že to tentokrát nepokazím. =) A když už, tak jen malinko a nebudu si říkat "teď už to nemá cenu a sním všechno". ;) Jinak článek se ti opravdu povedl. =) A koukala jsem i na tvou fotku. Jsi taková hubeňoučká. =) Buď to musíte mít v rodině, nebo jsi kouzelnice. =D Ale moc ti to tam sluší. =)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc pěkně jsi to napsala a ve všem s tebou souhlasím. Také jsem se dříve takhle stravovala, voda mi sice nikdy nevadila, ale ráda jsem si dopřála "ovocnou" šťávu, džusy, slazené minerálky a podobně. A co se týče zdravého jídla, s tím jsem nikdy problém neměla, saláty na všemožné způsoby jsem měla vždy ráda a ostatní zeleninová jídla taky. S tím mlsáním to bylo horší, taky jsem mlsala, ale uměla jsem naštěstí přestat. Někdy mi stačily dva řádky čokolády, někdy celá :D A večerní mlsání se taky konalo. Jen fastfoodům jsem nikdy nepodlehla, mamka mě už od mala vedla spíše ke zdravější stravě, ale pravda, ty sladké "dobrůtky" plné ztužených tuků a rafinovaných cukrů mi vždy povolila. Ale pak jsem taky párkrát slyšela, že mám pěknej zadeček a podobně.. No, to byly časy, teď to mám úplně stejně jako ty. Výživná, plnohodnotná strava dělá zázraky. A už mi vůbec nechybí ty "dobroty", o kterých jsem psala výše. Vystačím si s kostičkou vysokoprocentní čokolády, sladkým ovocem a jogurtem, který si jméno jogurt ještě zaslouží :D

    Pohyb jsem si také zamilovala a nikdy jsem necvičila jen proto, abych pěkně SPA-LO-VA-LA KA-LO-RI-E :D A když mě to chytlo ještě víc, bylo to jasné. Vážně mě to baví a je to skvělé na odreagování se. Nemusíme myslet na školu a jiné problémy a povinnosti.
    Do fitka jsem teda ještě nikdy nevstoupila, ale nijak mě to ani neláká, cvičení doma se mi zdá více než účinné :) A na čerstvém vzduchu, to je taky fajn. Dříve mi běhání dělalo strašný problém, dnes už to je pohoda, baví mě.

    A ty, když jsi začínala měnit jídelníček, bylo to proto, že jsi chtěla jíst zdravě, nebo zhubnout pár kilo? A zmínila ses o PPP, máš s tím tedy zkušenosti?

    A k tvému komentáři. Moc za něj děkuji, jsem ráda, že máme stejné zájmy a pěkně ses mi rozepsala, to moc ocením a mám dobrý pocit z toho, že jsem ten článek nepsala zbytečně. Práci mi dal, pravda :)
    Máme to stejné, BR a NMTZ miluju taky. Ještě jsem chtěla zkusit Extreme Shred and Shred, protože jsem na něj četla také dobré recenze, přímo skvělé. Taky si své začátky ráda připomínám a jsem ráda za to, že ses našla ty, se kterou si budu asi moc pěkně rozumět :)
    A jména...nojo, to si pamatuju, znám i všechny z Body Revolution jménem :D Hold 3 měsíce jsou 3 měsíce :D:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Moc pěkný článek, povedl se ti :) Slovo dieta nemám ráda, protože to není řešení ale jen nějaký dočásný stav. Boužel si hodně lidí myslí, že když budou držet měsíc dietu, zhubnou a pak si můžou s chutí dát čokoládu na večeři jako tomu bylo dřív. Já si teď už taky nedovedu představit život bez zdravé stravy. Bílý rohlík radši vyměním za celozrnný, poličan za šunku a s chutí se zakousnu do bucht plné ořechů a mrkve než másla a smetany. Ale nebudu si tady hrát na extra zastánce zdravého stylu, protože miluju sladké a mnohdy bych raději snídala koblihy s nutelou a dala si marsku nebo čokoládu. Ale myslím si, že se to dá i chytře skloubit a člověk si občas může dopřát i sladkost :) Jinak na narážky typu "to je jak pro králíka, to už někdo jedl" apod. od taťky jsem si už zvykla. Ale tak on to myslí jenom ze srandy :D A ohledn sportu, jeden rok jsem jezdila na kole jenom abych zhubla, ale ten rok mi dal to, že jsem pochopila jak cyklistiku miluju :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. uplne sa s tym stotznujem co ti pises a tiez to poznam tie reakcie okolia, doma si myslia, ako strasne hladna musim byt a mamina mi niekolkokrat do tyzdna povie "ty velmi zle dopadnes..." ale prd vedia! uz to vzdavam im nieco vysvetlovat...
    inak sa priznam ja praveze obcas totalne "ujedem" na niecom hnusne nezdravom - ano na cokolade :-D alebo mam rada obcas si dat chrumky, čipsy som uz ale uplne vylcila, aj ked som ich zjedla iba trochu bolo mi po nich zle... stale sa mam co ucit a stale sa mam v com prekonavat a to ma bavi!

    OdpovedaťOdstrániť