sobota 5. januára 2013

Mc Donald´s


Určite vám nemusím predstavovať celosvetovo najznámejšiu sieť fastfoodov, ktorú v roku 1940 založili bratia McDonaldovci. Pravdepodobne ste sa teraz pousmiali a hovoríte si že je to vtip alebo recesia, ale nie, myslím to smrteľne vážne :D Na začiatok pár faktov, ktoré sú dosť alarmujúce:

- Mc Donald´s denne nakŕmi viac ako 68 miliónov ľudí
- Mc Donald´s je celosvetovo najväčší distribútor hračiek (zahŕňa 20% predaja)
- Každú sekundu predá Mc Donald´s viac ako 75 hamburgerov
- Najbližšie 3 roky Mc Donald´s otvorí v Číne každý deň 1 novú pobočku
- Zlaté oblúky, ktoré symbolizujú Mc Donald´s rozpoznáva viac ľudí ako kríž
- Každé 4 hodiny sa na svete otvorí nová pobočka Mc Donald´s
- Mc Donald´s ročne vyprodukuje viac ako 6 000 000 ton odpadu
- Jedlo z Mc Donaldu obsahuje abnormálne vysoké množstvo tuku, cukru, živočíšnych produktov a soli
- Preliezky, čiapky, brčká, hračky, lákavá reklama a klaun manipulujú vedomie čím ďalej tým viac detí


- Vedeli ste, že nugetky sa vyrábajú z tejto vábnej ružovej hmoty?


- Konečne vhodná reklama na Mc Donald´s :D



- Okrem počtu pobočiek Mc Donald´s nekontrolovateľne rastie aj počet obéznych ľudí a detí


- Ako bude vyzerať hamburger po 979 dňoch? A že je to šialené? Úplne súhlasím! Dali by ste si? :D



Jeden z najzaujímavejších dokumentov Supersize me, ktorý ma po zhliadnutí úplne dostal. Je to dokument, ktorý natočil Morgan Spurlock, ktorý celých 30 dní musel konzumovať jedlo z Mc Donald´s a to 3x denne XXL menu. Na začiatku natáčania sa Morgan zdravo stravoval, športoval a mal dobré výsledky na všetkých vyšetreniach, ktoré mu robili špecializovaní lekári. Pozrite si jeho 30 dní, ktoré mu okrem prírastku 10kg tuku, výrazného zhoršenia pečene priniesli aj mnoho ďalších zdravotných problémov. Ak vás zaujal trailer, celý film aj s českými titulkami si možete pozrieť na youtube. Naozaj odporúčam, to čo sa tu dozviete je šokujúce!

Snáď ma Mc Donald´s nezažaluje za anti reklamu (dobre, to nieje reálne :D), ale je dobré sa pozrieť aj na skutočnosť. Reklamy často lákajú ľudí a deti, rýchle tempo života a nedostatok času niektorých ľudí navádza k tomu, aby využili ponuku rýchleho občerstvenia a dali si do nosu. Samozrejme sa to netýka len najpopulárnejšieho Mc Donaldu, ale aj Kfc (alias proklatě dobré kuře), Burgerkingu a podobne. Ja sa Mc Donaldom a iným fastfoodom vyhýbam veľkým oblúkom a nechodím tam, vážne mi to za to nestojí, rodičia ma už od detstva viedli k tomu, že sme tam proste nikdy nechodili. To ale neplatí o normálnych reštauráciach, myslím si, že to je dosť veľký rozdiel a že v reštaurácii sa dá najesť oveľa kvalitnejšie a zdravšie.

Na záver chcem ešte dodať, že je to len môj názor, možno som práve pobúrila nejedného milovníka Mc Donaldu,ktorý sem omylom zavítal, tak sa ospravedlňujem, ale za týmto si stojím. Jeden "hambáč" síce nikoho nezabil, ale tak ako sa hovorí "ste to, čo jete". Každý má možnosť výberu...

11 komentárov:

  1. Nemám rada McDonald a ani som nikdy nemala, vždy som si pochutila viac na tom čo je navarené doma alebo keď už tak na pizze :-D. Taktiež nemám rada všetky fastfoody... radšej normálna reštaurácia :-). Ale priateľ ich miluje a McDonald zo všetkého najviac, ešte že bývame v takej diere, kde najbližší je aj 70km :-D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mekáče jsou odpad, to snad ví každý rozumný člověk. Na druhou stranu, když člověk celý měsíc jí jenom nudle a rýži, jako já vloni v Asii, je pak vděčný za Mc globalizaci a za každou jejich hranolku :-))

    WorldByBella

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jsou tam moc dobré články, hlavně je tam skoro vždycky článek o mém oblíbenci Petru Havlíčkovi :)
    je to zajímavé o tom McDonaldovi... ale já už do něj nechodím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Supersize me sem viděla, trochu hardcore co to s ním udělalo.
    Upřímně, když sem byla menší (kolem těch 10-13 let) taky mě to tam lákalo chodit, ale ne kvůli jídlu, ale spíš kvůli tomu že tam chodili všichni.. Když sem byla menší šlo mi o hračku :D tak sem si kooupila to "Happy meal" vzala hračku a jídlo mě nezajímalo, když sem do sebe dala 2 nugetky, tak to byl výkon. :D Vždycky mě dojímá když někam jedem se školou a zastavujeme někde, tak všichni "deme do McDonalduuu" .. já už bych si tam nikdy nic nekoupila.. kromě ovocného kelímku :D Mamka mě vždycky láká na wrap, ale ani ten si tam radši nedávám.. takže McDonald mě neláká :)
    A ty fakty.. jsou dost kruté.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hračky, to som vždy závidela kamarátom keď som bola malá a chcela som aj ja vlastný happy meal :D Raz sme tam ale boli keď som mohla mať tak..8 rokov? A mamka mi tam kúpila ovocný sáčok a jahodovú vodu :D

      Odstrániť
  5. McDonald, uf, fuj! Niečo, čo som nikdy nemala rada, vďakabohu za to. Pamätám si, že som tam raz bola, ale jediné, čo som si tam objednala bol čokoládový milkshake. Tie som mala rada a pravdepodobne ešte i mám, i keď som už odkedy som začala chudnúť a venovať sa zdravému životnému štýlu, žiaden nemala.
    A tie fakty o McDonaldoch, o ľuďoch, ktorí ich navštevujú.. to je strašné a otrasné a vôbec.. nechápem, ako na to ľudia môžu chodiť, jesť to a vôbec ako im to môže chutiť..

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Abych pravdu řekla...v životě jsem neměla ani jeden hamburger...nevím,nějak mě to prostě nelákalo..a do Mc donaldu? Jedině na záchod :D (vlastně už ani to ne,už i za "přirozenou potřebu" se tam platí! :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne? My teda vždy keď ideme do ČR stavíme na Mc Donalde, rýchlo vybehneme na wc (maju ich tam udržiavané a nie ako na niektorých benzínkach) a valíme ďalej :) :D Ale ten smrad teda...:D

      Odstrániť
  7. Fuha fakt zaujimavy prispevok! Chvalim mozno niekomu pomoze otvorit oci ak je prave stravnikom mc

    OdpovedaťOdstrániť