utorok 12. februára 2013

Je to vôbec zdravé? (1 diel)


Všade kam sa len pozrieme sa nás snažia na niečo nalákať. Televízia, časopisy, web stránky, bilboardy - to všetko je preplnené reklamou a každý sa nás snaží nalákať na svoj výrobok. Cieľovou skupinou sú najmä deti, ale aj ľudia, čo sa snažia zhodiť nejaké to kilo alebo sa zdravo stravovať. Kto by predsa nechcel byť zdravý a fit? Len čo prídeme do potravín vidíme nápisy ako nízkotučný, bez cukru, fitness, light a podobne. Chceme schudnúť? Takže toto určite pomôže, myslíme si, veď keď je to napísané takým veľkým nádherným písmom, asi na tom niečo bude - a výrobok zvesela putuje do nákupného košíka. Často si ale neuvedomujeme, že je to len obyčajná chemická sračka šmakuláda. Takže hurá na to, ukážem vám pár názorných príkladov.

1. Fitness cereálie, zapekané musli, lupienky
V médiách je často prezentované, že raňajky sú základ dňa. S týmto musím súhlasiť, nieje nad to začať deň s kvalitnými raňajkami. Ale nemyslíte si, že je lepšie začať kvalitnými potravinami, ktoré nám dodajú energiu na pár hodín? Nieje to oveľa lepšie ako do seba napchať nejakú presladenú žblajdu v podobe príšerne sladkých cereálií? Odporúčam pozrieť toto krátke video. Nechcem hneď tvrdiť, že všetky cereálie, lupienky a musli, ktoré kúpime v obchode sú zlé. Ale drvivá väčšina obsahuje príšerne veľké množstvo jednoduchých cukrov a tukov.



Pozrime sa podrobnejšie na cereálie označené ako fitness - to znamená, že by mali byť zdravé a mali by sme po nich byť fit. Ale aká je skutočnosť? V 100 gramoch sa nachádza takmer 400kcal a 74.8g sacharidov, z toho 23.7g cukrov! 7.9g bielkovín a 6.3g tukov.


Vhodnou alternatívou, ako môžeme nahradiť cereálie plné cukrov sú ovsenné vločky, ktoré môžeme zmiešať napríklad s ovocím. Dodajú nám oveľa viac vitamínov a minerálnych látok, ako kúpené presladené cereálie. V 100gramoch nájdeme priemerne 365kcal, 67.5sacharidov ale z toho iba 1.5g cukrov. 12.5g bielkovín a 5g tukov. 

2. Tvarohy a jogurty s umelými sladidlami
Jednoznačne ďalšia položka, ktorá do zdravého životného štýlu nepatrí. Tvarohy a jogurty sú potraviny bohaté na bielkoviny, tak prečo to kaziť umelou chémiou? 


Pozrime sa napríklad na Ovofit. Čo je na ňom vlastne také zlé? Obsahuje umelé sladidlo Aspartam. Nutričné hodnoty síce nemá zlé, ale zložením určite nepatrí medzi zdravé potraviny, preto by som si dávala naozaj pozor a nekonzumovala tento výrobok. A čo je Aspartam vlastne zač? Spôsobuje rôzne problémy, od únavy, cez halucinácie, zvyšovanie hmotnosti, bušenie srdca, depresiu, strátu sluchu, slepotu, epilepsiu, až po nádory na mozgu a sklerózu. A mohla by som pokračovať, skutočne sa nám snažia výrobcovia podstrčiť niečo tak strašné?!


Je tu oveľa lacnejšia, chutnejšia a zdravšia varianta, ako si dopriať tvaroh či jogurt. Stačí si kúpiť ten bez príchute a dochutiť si ho doma podľa svojho gusta - pridať ovocie, orechy, med, alebo ho urobiť na slano. Fantázii sa medze nekladú.

A aby to nebolo príliš dlhé, sme na konci prvej časti. Nabudúce si posvietime aj na iné potraviny, na trhu je ich viac než dosť. A aký máte vy názor na raňajkové, fitness alebo akékoľvek iné cereálie? A čo si myslíte o potravinách dochutených umelými sladidlami vy? 

11 komentárov:

  1. Pravda, pravda, pravda.
    Akurát sa musím priznať, že keď som s chudnutím začínala (mala som 14 rokov) na Fitness cereáliach som fičala jedna radosť. Pravda tiež však je, že chudnutie sa mi i tak darilo, pretože môj príjem nebol taký vysoký, ako mal byť.. Holt, neskoro plakať nad rozliatym mliekom.
    A čo sa týka toho Ovofitu, ten som v živote v ústach nemala. Jediný ochutený tvaroch, ktorý som ochutnala je Malibu Classic - čokoládový, vanilkový a marhuľový. Ale to bolo tiež veľmi dávno. Keď som to mala naposledy, začali ma bolieť zuby, také prisladké to na mňa bolo. :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vidím že sme začínali dosť podobne :D Aj ja keď som chudla som si veselo dopriavala tieto cereálie v domienke, že sú fitness :D Ale teraz už ich nekupujem :) A ovofit som skúsila raz v živote, jahodový - ale po lyžičke letel do koša, mal takú umelú hnusnú pachuť :D

      Odstrániť
  2. Müsli jedině domácí nebo sypané s malým obsahem jednoduchých cukrů a tvaroh si ochucuju jedině doma :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mimochodem moc hezký článek!

      Odstrániť
    2. Tak samozrejme, ty žiješ zdravo a všetko toto ovládaš :) Niektorí ľudia si to ale vážne kupujú a nieje ich málo... :D

      Odstrániť
  3. Moc pěkně jsi to napsala a máš naprostou pravdu.
    Müsli miluju, když si ho doma smíchám a dám si do něj, co budu chtít, nebo si ho udělám domácí zapékané a obejdu se krásně i bez těch "lahodných a fit" ztužených tuků a přeslazování :D
    Ovofit jsem si koupila jednou a i naposledy. Jsem strašlivě háklivá na umělá sladila a v něj jsou prostě cítit strašně moc, člověk to pozná skoro už podle obalu a názvu výrobku :D
    Tvaroh mám ráda s oříšky, marmeládou, ovocem, ale i jako pomazánky na pečivo a tak :)

    Jinak jsem ráda, že se na rubriku a nové články těšíš, budu se snažit, abyste se něco dozvěděly :D
    Já celer miluju, klidně i v syrovém stavu :D

    A co teďka cvičíš? Jedeš si pořád Zuzku? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super článek a těším se na pokračování :) Nejhorší na tom všem ale je, že to ti výrobci prezentují jako zdravé, vhodné k redukci váhy a bla bla bla. A boužel jsou lidi natolik důvěřivý že si to kupují a když jim to chutná (ještě aby ne když jde o klasické pochutiny) tak si to kupují pořád dokola... Snad si ale tvé články přečte co nejvíc lidí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Naprosto souhlasím! Si myslí, že když na něco dají nálepku fitness, znamená to, že je to pro tebe lepší, ale skutek utek! :D A na ovofitu jsem ujížděla když jsem měla podváhu, teď bych se ho ani nedotkla!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak tak,
    ovofitům neholduji, obecně "ovocným" výrobkům :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moje raňajky sa prevažne skladajú z ovsenej kaše,bez príchutí,aby som si ju mohla sama dochutiť.Jogurty jedine biele Hollandia,ale iné podobné Hollandií.

    jediné čo má láka sú Cherrios,ale bez medu,pretože tie majú minimálny cukor(dokonca aj Jillian M. ich jedáva),neviete kde sa dajú na Slovensku zohnať? Nikde som ich zatial nevidela :(

    OdpovedaťOdstrániť
  8. inač fakt som sa nad musli zamýšlala dneska ráno ked mama kupila také dobré a ze s TROMA DRUHMI ČOKOLÁDY ! samozrejme sladké, dobré, čokoládové..no este aj zdrave :D este ze ma to napadlo predtym a dala som si len trochu a zmiesala som ich s menej sladkymi vločkami či čo to bolo...

    OdpovedaťOdstrániť