streda 6. februára 2013

Najlepší šport


Existuje nespočetné množstvo športov a činností, pri ktorých vyvýjame fyzickú aktivitu a precvičujeme svoje svaly. Kládli ste si už niekedy otázku, ktorý šport je najlepší? Trúfam si napísať, že poznám odpoveď. Aspoň môj subjektívny názor je ten, že najlepší šport na svete je ten, ktorý nás baví, napĺňa a máme z neho dobrý pocit :)

Väčšinou sa stretávam s priaznivcami fitness, behu, cvičenia doma. Ale nezabúdajme aj na iné športy. Čo takto basketbal, hádzaná, rôzne druhy tancov, atletika, gymnastika, balet... Mohla by som pokračovať a ďalej vymenovávať, ale bolo by to skutočne nadlho :D Ja som zase od pomerne útleho veku hrám tenis a popravde... zamilovala som si to a ešte nikdy sa mi nestalo že by ma nebavil alebo by som chcela úplne prestať. Maximálne sa mi občas stávalo že som bola naštvaná z prehry a maximálne namotivovaná všetkým vytrieť zrak - musia predsa vidieť že som najlepšia keď si to myslím, nie? :D A ten pocit potom... Šport ma veľa naučil a stal sa súčasťou môjho života, ktorej by som sa nikdy, skutočne nikdy nechcela vzdať. Neskôr sa k tomu pridalo aj fitko a cvičenie doma, ale to nič nemení na tom že tenisu som ostala verná stále.

A prečo vlastne ten pohyb a všetko to okolo toho tak milujem? Je veľa dôvodov...
- Naučila som sa nevzdávať, motivovať sa a hlavne veriť sama v seba
- Zlepšila som si kondičku, výdrž a naučila som sa byť vytrvalá
- Prestala som používať slovné spojenie "to nedokážem", prestala som byť lenivá - pretože všetko ide!
- Naučila som si dávať ciele a viem, kam smerujem

Šport je neoddeliteľnou súčasťou chudnutia z tukov, naberania svalovej hmoty, formovania tela... A jeho prospešné účinky pre zdravie sú určite každému jasné (samozrejme nič sa nemá preháňať). Nebudem tu písať o endorfínoch, toho sú plné časáky, ale športovanie naozaj úzko súvisí s psychikou človeka, to poznám napríklad aj na sebe, vždy mi je po tréningu oveľa lepšie.

A ešte pár zásad, s ktorými naprosto súhlasím:
- Nikdy nieje neskoro na to, aby si začal.
- Jediná prehra je to, že to vzdáš!
- Ak ťa tvoj tréning nebaví, niečo je zle.
- Nerobíš to pre nikoho, ale pre seba - tak nepodvádzaj!
- Ak chceš uspieť, musíš pre to aj niečo obetovať.
- Ak sa ti nedarí splniť cieľ, nezahoď ho, pokračuj, nikdy sa nevzdávaj!

Ak pravidelne športujete, asi viete o čom tu celý čas točím :) Dúfam že som vás až tak nenudila, asi to bude tou eufóriou z tréningu, z ktorého som sa pred chvíľou vrátila a mala som potrebu to napísať. Existuje veľmi veľa športov, každého baví niečo úplne iné, každý vyniká v niečom úplne inom. Za ten perfektný pocit to stojí.

A aký máte vy vzťah k športovaniu? Predpokladám že tu nájdem veľa jeho veľkých priaznivcov ako som ja :D Čo vás najviac baví a čomu sa venujete? Čo vám športovanie dalo? :)

2 komentáre:

  1. sport miluju! a nemůžu říct,co mě baví nejvíc,musím to hodně střídat,aby mě jedno neomrzelo:D ikdyž... posilování mám furt stejné a to mě bavit nepřestává!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ano, ano :P
    já mám hrozný nervy, protože dneska nemůžu cvičit, hrozně mi to chybííí :D

    OdpovedaťOdstrániť